Bottenbouillon, de welbefaamde bone broth voor gezonde darmen

Er wordt wel al langer over gesproken: bottenbouillon is goed voor gezonde darmen en helpt mee aan het herstel van leaky gut. Hier lees je waarom en krijg je het recept om het op de correcte manier te maken.

 
445A7049-68F8-4700-B5AB-5DA739B66F77-10670-000009110979AE2B.jpg


Eerst eventjes in het kort wat leaky gut precies is. Bij een leaky gut heeft onze darmwand een hogere doorlaatbaarheid dan het zou het mogen. Een darm die ‘lekt’ kan je eigenlijk vergelijken met een zeef die net iets te grote gaten bevat. Door die net wat te grote gaten kunnen er stukjes onverteerde voedingsmiddelen en toxische stoffen door. De normale grootte van de gaten in onze darmwand worden in stand gehouden door een soort poortjes die we de ‘tight junctions’ noemen. Onder normale omstandigheden laten zij enkel de nutriënten door die in onze bloedbaan terecht mogen komen en houden ze toxische stoffen en onverteerde voedingsmiddelen tegen. Bij een lekkende darm komen vele gifstoffen maar ook bacteriën, schimmels en virussen in onze bloedbaan en zo ook in onze andere weefsels en organen terechtkomen en veroorzaken ze van alle soorten klachten. Een lekkende darm is één van de grootste oorzaken voor laaggradige ontstekingen. Hier lees je meer over in onze blog over leaky gut!

Welke rol speelt bottenbouillon in het herstel van een lekkende darm?

Bottenbouillon bevat een combinatie van nutriënten die een cruciale rol spelen bij het herstellen van een beschadigde darmwand en dus ook het normaal functioneren van onze ‘tight junctions’. Bottenbouillon is bovendien gemakkelijk te verteren, wat een groot voordeel is gezien de vertering en opname van voedingsstoffen maar pover is bij een beschadigde darmwand. Hier zijn enkele aminozuren uit de botten van de beenderen die een belangrijke rol spelen in het herstel van de darmwand:

  • Glycine ondersteunt de spijsvertering van eiwitten en vetten doordat het de productie van maagzuur verhoogt en zelf ook een bestanddeel is van galzuur. 

  • Arginine speelt een rol in het bevechten van ontstekingen. Ook glycine heeft deze capaciteiten. Gezien een beschadigde darmwand altijd gepaard gaat en zelf tot stand wordt gehouden door ontstekingen, zijn ontstekingsremmende stoffen onmisbaar.

  • Proline speelt een rol in het versterken van bindweefsels zoals onze darmwand, maar ook kraakbeen en gewrichten. 

  • Glutamine kan je zelfs proeven. Het geeft de bouillon een umami smaak. Glutamine is bij uitstek één van de belangrijkste aminozuren voor het herstel van onze darmwand. We hebben grote hoeveelheden nodig om de darmwand te herstellen. Dit aminozuur dient niet alleen als energiebron voor onze darmcellen, maar ook onze immuuncellen en hersencellen. Glutamine optimaliseert de weerstand van ons darmslijmvlies doordat het als een soort extra laagje over je darmcellen gaat zitten en  op die manier schadelijke stoffen weerhoudt (Rapin, 2010).

  • Gelatine ondersteunt de genezing van een beschadigd darmslijmvlies. Ook beschermt het je darmen tegen allergenen en nutriënten die lastig te verteren zijn zoals gluten. 

048EF2CF-76F6-401E-ACB2-CE966F471C2C-10670-00000909DA979630.jpg

De botten en zijn bevattende nutriënten doen al behoorlijk veel. Door bijkomende ingrediënten in de bouillon kan je het recept niet alleen lekkerder maar ook nog functioneler maken naar darmherstel toe.

In dit recept voegen we de volgende kruiden en specerijen aan toe:

  • Verse kurkuma: Dit bevat een ontstekingsremmende stof curcumine.

  • Kruidnagel: Dit is een van de meest ontstekingsremmende kruiden die er zijn.

  • Appelazijn: Dit zorgt mede voor een betere vertering

  • Ajuin en look: Deze zijn rijk aan SAMe (S-adenosyl methionine), wat een basisrol speelt in de afbraak van gifstoffen, medicatie en overtollige hormonen. 

  • Laurier: Dit kruid is rijk aan vitamine C en A die beiden belangrijk zijn voor ons immuunsysteem en gezondheid van onze slijmvliezen. Bovendien bevat laurier enzymen die ondersteunend werken naar onze spijsvertering toe. 

  • Tijm: Ook tijm bevat vitamine C en A die een rol spelen in het behouden van een gezonde weerstand

Less is more! Een bouillon heeft niet veel nodig. Het kan al enorm lekker en voedzaam zijn met weinig ingrediënten die veel smaak bieden en nutriëntdens zijn. Genoeg theorie, we gaan aan de slag! Download hier ons recept.

Wens jij verdere begeleiding rond spijsvertering en de gezondheid van jouw darmen? Neem dan zeker contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Vorige
Vorige

Jouw cholesterolprobleem heeft niet zoveel met jouw voeding te maken.

Volgende
Volgende

How shit is supposed to go down!