Ontdek alles over darmklachten.

De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt. Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar langdurig aanhoudende (chronische) buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt helaas ook veel voor.

Wat is Prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Alles wat je moet weten over PDS.

Het prikkelbare darm syndroom, ook bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS), is een chronische darmaandoening die erg veel voorkomt. Het is een verstoring van de functie van het maag-darmstelsel waarbij de darm te veel of juist te weinig beweegt. PDS wordt hoe langer hoe meer gezien als een verstoring in de gut-brain-axis, oftewel de darm-hersen-as, waarbij het zenuwstelsel een verstoord signaal doorgeeft aan de darmen en/of omgekeerd. Zo is het al bekend dat PDS veel psychische oorzaken kent, zoals stress en angst.

15%

Ongeveer 15% van de bevolking kampt met prikkelbare darmen.

Wat zijn symptomen van PDS?

Aangezien de darmmotiliteit verstoord is (te veel of te weinig beweging), kan je te kampen krijgen met volgende zaken:

Overwegend constipatie of diarree

Diarree afwisselen met constipatie

Krampen, buikpijn

Winderigheid en opgeblazen gevoel

Oprispingen

Wat zijn de oorzaken van PDS?

De oorzaken van PDS zijn ook hier weer multifactorieel. Bij chronische klachten als deze zijn er verschillende factoren die de klachten in de hand kunnen werken:

Stress

De hersenen bevatten vele zenuwen en minstens één ervan, de nervus vagus, houdt zich bezig met het versturen van signalen naar organen en geleiden van informatie van deze organen naar onze hersenen. Bij stress, en vooral chronische stress, raakt de nervus vagus uit balans waarop de communicatie tussen onze hersenen en onze spijsvertering niet meer vloeiend verloopt. Hierdoor krijg je onregelmatigheden in jouw vertering en darmbeweging met alle gevolgen vandien.

Onderzoek heeft inmiddels ook al aangetoond dat het een tweerichtingsverkeer is. Onze darmflora en ons zenuwstelsel zijn gelinkt met elkaar. We beschikken over darmflora die serotonine aanmaakt (enterische serotonine). Serotonine is verantwoordelijk voor de darmmotiliteit (beweging). Heb je te weinig enterische serotonine dan zal de darmbeweging vertragen en spreken we over PDS-C (constipatie). Indien je te veel enterische serotonine hebt, dan zal dat de beweging vertragen en spreken we over PDS-D (diarree). 

De darmwand, -flora en -slijmvlies moeten gevoed blijven. Dit gebeurt uiteraard met een gezond voedingspatroon rijk aan vezels, water, vitaminen en mineralen. Missen deze in jouw voeding en eet je bovendien te veel koolhydraten, suikers en voeding rijk aan additieven, dan kan het een mede-oorzaak zijn van je prikkelbare darm.

We beschikken over minstens evenveel darmbacteriën als het aantal lichaamscellen waaruit we bestaan. Bijzonder weetje hé? We zijn dus eigenlijk evenveel bacteriën als mens! Onze flora bepaalt erg veel over onze gezondheid en heeft een grote invloed op onze stressbestendigheid. Onze flora produceert ook stoffen (metabolieten) die belangrijk zijn voor het normaal functioneren van onze hersenen, immuunsysteem en hormonaal stelsel. Voor normaal functioneren heb je dus wel degelijk een gezonde flora nodig. Sommige bacteriën produceren stoffen die klachten kunnen geven. Zo zorgt methaan bijvoorbeeld voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, etc. Andere slechte stoffen kunnen dan weer jouw histamine de lucht in doen schieten en  migraine veroorzaken. Een gezonde flora is dus onmisbaar voor een normale spijsvertering en normaal functioneren van alles.

Hoe wordt PDS behandeld?

Juiste diagnose

Bij PDS is het in eerste instantie belangrijk een juiste diagnose te stellen, want vaak liggen de oorzaken van de klachten elders. Zo komt het vaak voor dat veel mensen gediagnosticeerd worden met het  prikkelbare darm syndroom, terwijl ze eigenlijk te kampen hebben met SIBO.

Herstelplan

Verder moeten voedselintoleranties/allergieën worden uitgesloten en is het herstelplan heel erg belangrijk om de spijsverteringsprocessen te ondersteunen en de ontstekingen weg te nemen door middel van juiste voeding en eventueel suppletie. Dit gaat hand in hand met leefstijlaanpassingen om stress/angsten aan te pakken en een gezond slaap- en bewegingspatroon te garanderen.

Gezondheidsbegeleiding op maat via Repeat Connect.

Onze praktijk gaat verder dan symptoombestrijding – wij richten ons op het aanpakken van de oorzaak. Specialisten in functionele en orthomoleculaire geneeskunde bieden persoonlijk advies en begeleiding. Ontdek nu hoe wij samen met jou streven naar optimale gezondheid!

Wat is SIBO ?

Alles wat je moet weten over SIBO.

SIBO staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”; een bacterie-overgroei in de dunne darm. Bacteriën komen overal in het spijsverteringskanaal voor. In een gezond spijsverteringssysteem is er een relatief lage concentratie in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. De dunne darm dient vooral  voor de vertering van voeding. De bacteriën die actief zijn bij SIBO consumeren eigenlijk een deel van de voedingsmiddelen, wat leidt tot enorm onaangename symptomen, zoals  gas, een opgeblazen gevoel en krampen, soms ook constipatie in afwisseling met diarree, brandend maagzuur of reflux en voedingsintoleranties (o.a. van gluten, zuivel, lactose en fructose). De bacteriën produceren na het consumeren van deze voedingsmiddelen  gassen zoals  methaan en waterstof, met een opgezette pijnlijke buik als gevolg.

Er bestaan 3 verschillende soorten SIBO:
 

  1. Waterstofgas
  2. Methaan gas
  3. Waterstofsulfide gas


Het belangrijk hier inzicht in te krijgen, mits iedere type SIBO een andere aanpak vereist.

6-15%

SIBO is nog niet lang bekend in de medische wereld. Het is zeker ook door de misdiagnose van PDS nog niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er last van hebben. Maar studies schatten toch dat 6-  15% van de bevolking kampt met SIBO.

Wat zijn symptomen van SIBO?

Aangezien de darmmotiliteit verstoord is (te veel of te weinig beweging), kan je te kampen krijgen met volgende zaken:

(Sterk) opgeblazen gevoel (meestal snel na de maaltijd)

Winderigheid

Overwegend constipatie of diarree of een afwisseling van beiden

Krampen, buikpijn

Misselijkheid

Oprispingen en regelmatig boeren

Fibromyalgie

Neerslachtigheid

Wat zijn de oorzaken van SIBO?

De oorzaken van SIBO zijn ook hier weer multifactorieel. Bij chronische klachten als deze zijn er verschillende factoren die de klachten in de hand kunnen werken:

Verstoorde en/of vertraagde darmperistaltiek

Als de maaglediging en/of darmmotiliteit (darmbeweging) vertraagd is, dan is er meer tijd voor de bacteriën om zich vast te zetten en te vermenigvuldigen. Duurt dit lang genoeg, is het gemakkelijk een overgroei van bacteriën te ontwikkelen ter hoogte van de dunne darm. Ons spijsverteringskanaal beschikt over een eigen schoonmaaksysteem ter hoogte van het einde van de maag en de dunne darm; het MMC. Dit systeem wordt ingeschakeld tijdens de vastenperiode (ook tussen twee maaltijden). Hierbij worden etensresten in de maag en darm, alsook andere bacteriën als het ware weggeveegd in de richting van de dikke darm, waar ze thuishoren. Ook dit ‘opkuis systeem’ kan verstoord raken met, vaak, SIBO als gevolg. 

Maagzuur is hoofdzakelijk nodig voor de vertering van eiwitten. Zonder, krijgen we onze eiwitten niet verteerd en afgebroken tot opneembare aminozuren. Maagzuur is ook nodig om andere spijsverteringenzymen te activeren en om ziekmakende bacteriën te neutraliseren. De meeste pathogene micro-organismen overleven niet in een zuur milieu. Gunstige bacteriën overleven het best in een zure omgeving. Indien je te weinig maagzuur produceert kan je daardoor dus een disbalans krijgen in jouw darmflora. Zo hebben maagzuurremmers op lange termijn ook een negatief effect op niet alleen de vertering van eiwitten, de snelheid van de maaglediging, maar ook op de flora.

Bij operatie aan het maag-darmkanaal kunnen er niet alleen structurele wijzigingen komen, maar ook een verschil in het milieu dat een gezonde darmflora nodig heeft.  Vaak gebeuren er ook spoelingen en wordt er gebruik gemaakt van medicatie die een effect kunnen hebben op de samenstelling, maaglediging en darmmotiliteit.

Wanneer je niet dagelijks stoelgang maakt, spreken we gewoonlijk over constipatie. Hoe langer passage van  voeding en  stoelgang doorheen de darmwand is, hoe meer tijd er is voor bacteriën om hun populatie te vergroten. Indien er sprake is van opstopping kunnen deze bacteriën verhuizen van de dikke darm naar de dunne darm en daarvoor een overgroei zorgen. Een regelmatige stoelgang is prioriteit in het aanpakken van SIBO.

Bij stress volgt ons zenuwstelsel een andere route dan wanneer er rust heerst. We onderscheiden het sympathische zenuwstelsel (fight, flight en freeze) en het parasympathisch zenuwstelsel (rest and digest). Deze twee routes kunnen niet tegelijk ingeschakeld worden. Heb je stress dan geeft ons lichaam steeds prioriteit aan ‘overleving’ (sympathisch zenuwstelsel). Dit schakelt het parasympathisch zenuwstelsel uit met al haar functies: rust en vertering. Onze vertering staat dan ook stil tot de stress geweken is. Zit je continu met stress, is het dus normaal dat de vertering traag en/of spaak loopt. De aanwezige bacteriën krijgen meer tijd om het overschot van onverteerde voeding te gisten, fermenteren of te rotten. Bij een trage vertering kan op termijn dus ook SIBO ontstaan.

Ons spijsverteringskanaal bestaat uit verschillende delen. Onze mond, onze slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, etc. Deze delen, mits ze elks ook andere functies uitoefenen, worden van elkaar gescheiden door kleppen. De klep van Bauhin is de klep die de dunne darminhoud  scheidt van de dikke darm inhoud. Indien deze ontstoken is en/of niet meer goed sluit, kan de inhoud van de dikke darm en de aanwezige flora binnenglippen in de dunne darm en op die manier SIBO in de hand werken.

Hoe wordt SIBO behandeld?

Fase 1

Gedurende fase 1 dienen we de voeding aan te passen om de bacteriële overgroei terug onder controle te krijgen. Voeding aanpassen. We starten strikt en bouwen dan af naar een flexibeler eetpatroon. Tijdens deze fase focussen we ook op het herstellen van de vertering, voedingstekorten aanvullen en het verbeteren van de vagale tonus daar waar nodig.

Fase 2

Tijdens de transitie naar fase 2 gaan we de overgroei van bacteriën (en/of schimmels) af te doden met specifieke kruiden.

Fase 3

In de 3e en laatste fase neemt de herintroductie van vezels en koolhydraten plaats, behandelen we verder de onderliggende klachten en voegen we weer probiotica toe waar nodig.

Gezondheidsbegeleiding op maat via Repeat Connect.

Onze praktijk gaat verder dan symptoombestrijding – wij richten ons op het aanpakken van de oorzaak. Specialisten in functionele en orthomoleculaire geneeskunde bieden persoonlijk advies en begeleiding. Ontdek nu hoe wij samen met jou streven naar optimale gezondheid!

Wat is Leaky Gut ?

Alles wat je moet weten over Leaky Gut.

Leaky gut of lekkende darm is een aandoening waarbij de darmwand integriteit is aangetast. De darmwand is een functionele barrière die ervoor zorgt dat gifstoffen en onverteerde nutriënten uit de bloedbaan worden gehouden. Daarnaast is het ook de plek waar de laatste stap van de vertering plaatsvindt. Op de darmwand zitten darmwandcellen met elk een hele reeks aan vili en microvili die spijsverteringsenzymes bevatten om te garanderen dat alle voedingsmiddelen worden verteerd. De darmwandcellen hangen aan elkaar vast door tight junctions. Hierdoor kunnen enkel de kleine moleculen/verteerde voedingsstoffen de bloedbaan binnenkomen. Indien er onverteerde resten in de darm achterblijven, schaden zij de darmwand met ontstekingen als gevolg. Deze ontstekingen zorgen voor de afzwakking van de tight junctions en dus ook de barrière. Ontstekingsfactoren en onverteerde voedingsmiddelen geraken zo in de bloedbaan en verdere ontstekingen als gevolg.

70-80%

Ongeveer 70-80% van de bevolking kampt met een lekkende darm. Dit lijkt veel in vergelijking met hoeveel mensen er bijvoorbeeld kampen met prikkelbare darmen. Maar dit heeft ook te maken met het feit dat leaky gut niet altijd gepaard gaat met symptomen binnen het spijsverteringsstelsel. Leaky gut is bijvoorbeeld mede een oorzaak van intoleranties, allergieën en auto-immuniteiten.

Wat zijn symptomen van Leaky Gut?

Aangezien de darmmotiliteit verstoord is (te veel of te weinig beweging), kan je te kampen krijgen met volgende zaken:

Opgeblazen gevoel

Wisselende stoelgang

Verstoorde stoelgangfrequentie

Huidklachten; eczeem, psoriasis

Verzwakt of overactief immuunsysteem

Autoimmuniteit

Neerslachtigheid,
angsten

Brain fog,
geheugenproblemen

Wat zijn de oorzaken van Leaky Gut?

Een lekkende darm is een multifactoriële aandoening. Dit wilt zeggen dat er meestal niet 1 oorzaak is, maar dat er meerdere factoren bijdragen aan het probleem:

Tekort aan spijsverteringsenzymen

Door een tekort aan spijverteringsenzymen (hetzij van te lage productie of minimale activatie) krijg je niet alle voedselpartikeltjes klein. Onverteerde voedselresten zorgen voor ontstekingen en dus schade aan de darmwand en de tight junctions.

Een slecht voedingspatroon rijk aan suikers, slechte vetten en bewerkte voeding enerzijds en weinig groenten, vezels en water anderzijds dragen bij tot een slechte spijsvertering, slechte darmflora, ontstekingen ter hoogte van de darmwand en een verminderde beschikbaarheid van essentiële nutriënten voor de opbouw van een gezond darmslijmvlies en gezonde darmwand.

Medicatie- en/of druggebruik heeft altijd een impact op heel ons metabolisme, in het bijzonder  op de functie van de lever en de gehele darmintegriteit (darmslijmvlies en darmwand). Antibiotica, o.a,  heeft een grote impact op niet alleen de ziekmakende bacteriën maar ook op de gezonde flora. Daarbij heeft heeft ook nefaste gevolgen voor de mitochondriën (energieleveranciers) van onze darmwandcellen. Ook maagzuurremmers hebben bij langdurig gebruik een grote impact op onze darmintegriteit.

Door een slechte darmflora kunnen de gevormde producten van de darmflora weinig bijdragen aan de vertering en kwaliteit van onze darmwand en haar slijmvlies. Sterker nog, kan een slechte darmflora, met haar toxische stoffen, behoorlijk wat schade aanbrengen aan de darmwand. Het kan ons immuunsysteem belasten en zo ook de rest van ons metabolisme. 

In stress komt ons lichaam in overlevingsstatus en schiet ons sympathisch zenuwstelsel in gang om te kunnen vechten of vluchten. Bloedtoevoer en zenuwgeleiding gaat vooral naar onze ledematen en niet naar onze spijsvertering. Die ligt dan letterlijk even plat tot de stress weer voorbij is. Heb je nu en dan eens acute stress, vormt het geen probleem. Bij chronische stress kan het echter wel eens zorgen voor een slechte vertering en ontstekingen. Zoals reeds vermeld, zorgen ontstekingen ter hoogte van onze darmwand voor de afzwakking van de tight junctions. Bovendien zorgt stress op zich alleen al voor het licht opengaan van de tight-junctions.

Hoe wordt SIBO behandeld?

Darm herstelplan

In eerste instantie moet de oorzaak worden aangepakt. Tijdens het darm herstelplan is het erg belangrijk om de spijsverteringsprocessen te ondersteunen en de ontstekingen weg te nemen door middel van juiste voeding en eventueel suppletie. Voeding die ontstekingen veroorzaken zoals gluten, zuivelproducten en suikers dienen gemeden te worden. Naast een voedselintolerantie-vrij dieet dien je ook te werken met aanvullende nutriënten om de darmwand te herstellen. Aangezien leaky gut vaak gepaard gaat met intoleranties is het ook belangrijk het immuunsysteem te ondersteunen opdat deze niet meer overactief zou reageren. Last but not least dient ook de darmflora op punt te worden gesteld.

Gezondheidsbegeleiding op maat via Repeat Connect.

Onze praktijk gaat verder dan symptoombestrijding – wij richten ons op het aanpakken van de oorzaak. Specialisten in functionele en orthomoleculaire geneeskunde bieden persoonlijk advies en begeleiding. Ontdek nu hoe wij samen met jou streven naar optimale gezondheid!