Ontdek alles over hormonale klachten.

Het zijn vage klachten, die je ook zonder hormonale problemen zou kunnen hebben. Maar ook vermoeidheid, gewrichtspijn, migraine, aankomen of afvallen in gewicht zijn symptomen die voort kunnen komen uit een hormonale disbalans. Deze klachten kunnen veel impact hebben op het dagelijks functioneren.

Wat is PMS?

Alles wat je moet weten over PMS .

PMS staat voor premenstrueel syndroom veroorzaakt door een hormonale disbalans en is een verzamelnaam voor een reeks lichamelijke en/of emotionele klachten die men als vrouw kan ervaren gedurende de periode voor de menstruatie. Dit kan gaan van 1 à 2 dagen  voor de menstruatie tot een week en soms zelfs al 2 weken voor de menstruatie.

5%

Zo’n 5% van de vrouwelijke bevolking heeft ernstige PMS klachten en steken elke maand weer de kop op.

Wat zijn symptomen van PMS?

Wat de klachten precies zijn verschilt van vrouw tot vrouw, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen:

Krampen in de onderbuik

Rugklachten

Pijnlijke borsten

Depressieve gevoelens en moodswings

Hormonale migraine

(Ernstige) acné

Cravings

Vermoeidheid

Wat zijn de oorzaken van PMS?

Chronische stress

Stress heeft een rechtstreekse invloed op onze hormoonproductie aangezien onze stressregulerende hormonen worden aangemaakt vanuit dezelfde stof als onze geslachtshormonen: cholesterol. Als we stress krijgen, regent het in ons lichaam aan een heleboel hormonen die maar één ding moeten garanderen en dat is overleving. Hierbij investeren we in ons sympathisch zenuwstelsel dat ons in staat stelt te vechten of te vluchten. Voortplanting (maar ook slaap en vertering) hoort bij de activiteiten van het parasympathisch zenuwstelsel en heeft op dat moment geen voorrang. Dit ligt dan letterlijk eventjes ‘plat’ tot de stress weer overwonnen is. Zit je in chronische stress, dan kan dat dus ook chronische gevolgen hebben op gebied van onze voortplantingshormonen. Verstoringen in onze hormoonbalans zorgen dus op zijn beurt voor PMS-klachten.

Wanneer we spreken over oestrogeendominantie gaat het voornamelijk over een slechte balans tussen oestrogeen en progesteron. Ook kan het zijn dat je vanuit testosteron te veel oestrogeen aanmaakt. Dit heeft voornamelijk te maken met een teveel aan buikvet (gezien het daar deels wordt aangemaakt) door overmatige consumptie van suiker, insuline, zuivel en alcohol.
Tenslotte kan er ook een disbalans ontstaan binnen de oestrogeen types zelf . Niet elk oestrogeen heeft een even sterke werking, vandaar dat de verhouding tussen de verschillende oestrogeen types juist dient te zijn. Verder is het ook zo dat bij stress cortisol (zie hierboven) de klachten van oestrogeendominantie verergert. Dit komt doordat bij stress er een progesteron tekort ontstaat, omdat die wordt omgezet in cortisol.

Er zijn veel chemische stoffen in onze omgeving die een verstorend effect hebben op onze hormoonbalans. Deze gelijken sterk op ons natuurlijk oestrogeen: xeno-oestrogeen (xeno staat voor lichaamsvreemd). Je kan ze voornamelijk terugvinden in:

  • Plastic bekers, flessen, tupperware, plastic zakken, folie, etc.
  • Herbiciden en pesticiden
  • Medicatie 
  • Bepaalde schoonmaakproducten en schoonheidsproducten

De lever zet vele stoffen en hormonen om en dient ook tijdig te zorgen voor de afbraak van deze desbetreffende stoffen. Werkt de lever niet naar behoren, dan kunnen er dus ook vanuit de lever hormonale disbalansen ontstaan met  PMS-klachten als gevolg.

Een adequate hormoonproductie gaat ook gepaard met een volwaardig en gezond voedingspatroon. We hebben voldoende vitaminen en mineralen nodig om de productie goed te laten verlopen. Ook speelt onze bloedsuikerspiegel een grote rol in een normale hormonale balans.

Hoe wordt PMS behandeld?

Veelzijdige aanpak

In eerste instantie is het goed na te gaan waar het schoentje precies wringt. Wat aan de basis ligt van je klacht wegnemen en/of herstellen zorgt voor een betere hormoonhuishouding en dus ook minder tot geen klachten rond de tijd van de maand. Meestal zijn PMS-klachten multifactorieel en is de aanpak hiermee dus ook veelzijdig. In onze praktijk kijken we naar: Volwaardige voeding, stabiele bloedsuikerspiegel , beperking van xeno-oestrogenen en toxines, stress management, goede darmwerking en gezond immuunsysteem

Gezondheidsbegeleiding op maat via Repeat Connect.

Onze praktijk gaat verder dan symptoombestrijding – wij richten ons op het aanpakken van de oorzaak. Specialisten in functionele en orthomoleculaire geneeskunde bieden persoonlijk advies en begeleiding. Ontdek nu hoe wij samen met jou streven naar optimale gezondheid!

Wat is PCOS?

Alles wat je moet weten over PCOS .

PCOS staat voor “polycysteus ovarium syndroom” en is een van de meest voorkomende vrouwelijke hormonale stoornis die er is. 
De hormoonproductie en -afbraak wordt aangestuurd vanuit onze hersenen. Onze hypothalamus is als het ware de dirigent en de hypofyse heeft de uitvoerende macht. Er zijn twee hormonen die door de hypofyse worden geproduceerd: LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikel stimulerend hormoon). Deze twee hormonen spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Bij PCOS is de verhouding tussen LH en FSH verstoord. Door een teveel aan LH gaan de eitjes te vroeg en te snel springen en door een in verhouding te lage FSH kunnen deze follikels niet goed rijpen. Een te hoog LH-gehalte zorgt bovendien voor een te hoog testosterongehalte, met een verstoorde menstruatiecyclus als één van de vele gevolgen.

8-13%

PCOS komt voor bij 8-13%  van de vruchtbare vrouwen. Zo’n 70% van de gevallen zijn niet gediagnosticeerd.

Wat zijn symptomen van PCOS?

Wat de klachten precies zijn verschilt erg van vrouw tot vrouw, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen:

Haarverlies op het hoofd en overtollige lichaams- en gezichtsbeharing (hirsutisme)

Acné buiten de puberteit (meestal thv de kaaklijn)

Zeer onregelmatige cyclus: Lange cycli van 35 dagen of langer, het uitblijven van de menstruatie gedurende 4 maanden of zelfs langer

Hevige menstruatie of juist te weinig

Onvruchtbaarheid

Verminderd libido

Overgewicht (hoewel dit zeker niet altijd het geval is)

Donkere pigmentatie en verdikking van de huid op de achterkant van de nek, oksels, binnenkant van dijen, tussen de liezen of onderkant van de borsten (Acanthosis nigricans)

Cysten op de eierstokken

Depressieve gevoelens en moodswings

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De oorzaken van PDS zijn ook hier weer multifactorieel. Bij chronische klachten als deze zijn er verschillende factoren die de klachten in de hand kunnen werken:

Insulineresistentie

Insuline is het hormoon dat betrokken is bij de regulering van je bloedsuikerspiegel. Bij het eten van koolhydraten of suikers stijgt je bloedsuikerspiegel en maak je insuline aan om de suikers in je bloed in je cellen te krijgen voor energietoevoer. Dit gebeurt volgens het sleutel-slot principe, waarbij insuline de sleutel is die de poortjes van de cellen opent voor het intreden van suikers. Als dit proces te frequent en in hoge mate plaatsvindt (bijvoorbeeld bij het te frequent eten en het eten van te veel koolhydraten en suikers),  worden je insulinereceptoren(sloten) op de cellen ongevoeliger voor insuline. Dit noemen we insulineresistentie. Als gevolg blijft er steeds meer suiker in het bloed en stijgt dus ook de insulineproductie. Dit fenomeen verergert de toestand alleen maar en vormt een vicieuze cirkel. Verhoogde insulinewaarden in het bloed stimuleert de testosteronproductie en verlaagt bovendien het SHBG niveau (dit is het sex hormoon bindend globuline: een eiwit dat testosteron bindt met oestradiol en hen hierdoor inactief maakt). Door te lage SHBG is er dus meer vrij testosteron aanwezig.

De schildklier kan je bekijken als je eigen centrale bank. Deze is belangrijk voor de vele fysiologische processen zoals de spijsvertering, menstruatiecyclus, metabolisme, temperatuurregeling. Dit doet de schildklier door het produceren van een bepaald hormoon (T4) dat nadien wordt omgezet in de actieve vorm (T3). Deze hormonen zorgen ervoor dat al deze fysiologische processen goed verlopen. is er te weinig T4 of een slechte omzetting naar T3, dan komen al die processen in het gedrang en kan je last krijgen van Insulineresistentie, overgewicht en menstruele stoornissen. Het uitsluiten van schildklierproblematiek is dus belangrijk bij de aanpak van PCOS.

Stress heeft duidelijk een grote invloed op onze algehele gezondheid. Hier heb je de link met PCOS: Bij stress worden er twee belangrijke hormonen geproduceerd (Adrenaline en Cortisol). Daar waar adrenaline (stress hormoon) zorgt voor energie-vrijgave om te kunnen vechten/vluchten(overleven) en cortisol (het anti-stresshormoon) zorgt voor herstel en energieopbouw. Cortisol doet dit door de bloedsuikerspiegel op te drijven. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, krijg je dus ook een verhoogde productie van insuline. Dit zorgt er vervolgens voor dat stress de insulineresistentie alleen maar kan vergroten. Bij stress produceren onze bijnieren ook meer testosteron. Indien dit niet grotendeels wordt omgezet in oestrogeen, brengt het de hormonale balans alleen maar meer in de war.

Ook bepaalde nutritionele tekorten kunnen mee aan de basis liggen van PCOS. Tekorten van bijvoorbeeld:

  • Omega 3
  • Vitamine D
  • Inositol 
  • Zink

Hoe wordt PCOS behandeld?

Voeding en leefstijl aanpassen

Behandelen van PCOS. PCOS klinkt erg lastig, maar door de juiste voedings- en leefstijlaanpassingen kan je zeer goede resultaten krijgen! Zo pak je PCOS het beste aan:

Achterhalen waar de hormonale disbalans zich juist bevindt en de voeding en leefstijl erop aanpassen. De bloedsuikerspiegel stabiliseren om de insulineresistentie te herstellen en vermijden. Dit gebeurt via voedingsaanpassingen en supplementen indien nodig. Voedingstekorten achterhalen en opvangen.  Lichaamsbeweging om het vetmetabolisme te stimuleren en de insulineresistentie aan te pakken. Lever ondersteuning om hormonen beter te verwerken. Hormoonverstorende toxines verwijderen uit dagelijks leven.

Gezondheidsbegeleiding op maat via Repeat Connect.

Onze praktijk gaat verder dan symptoombestrijding – wij richten ons op het aanpakken van de oorzaak. Specialisten in functionele en orthomoleculaire geneeskunde bieden persoonlijk advies en begeleiding. Ontdek nu hoe wij samen met jou streven naar optimale gezondheid!