Leaky gut

Wat is het precies?

Een lekkende darm is een aandoening waarbij de darmwand integriteit is aangetast. De darmwand is een functionele barrière die ervoor zorgt dat gifstoffen en onverteerde nutriënten uit de bloedbaan worden gehouden. Daarnaast is het ook de plek waar de laatste stap van de vertering gebeurt. Op de darmwand zitten darmwandcellen met elks een hele reeks aan vili en microvili die spijsverteringsenzymes bevatten om te garanderen dat alle voedingsmiddelen worden verteerd. De darmwandcellen hangen aan elkaar vast door tight junctions. Hierdoor kunnen enkel de kleine moleculen/verteerde voedingsstoffen de bloedbaan binnenkomen.

Indien er onverteerde resten in de darm achterblijven, schaden zij de darmwand met ontstekingen als gevolg. Deze ontstekingen zorgen voor de afzwakking van de tight junctions en dus ook de barrière. Ontstekingsfactoren en onverteerde voedingsmiddelen geraken zo in de bloedbaan en verdere ontstekingen als gevolg. 

Tight junctions.png

Wat zijn symptomen van leaky gut?

Leaky gut gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel, wisselende stoelgang, verstoorde stoelgang frequentie, huidklachten en een verzwakt immuunsysteem.

Een open darmwand zorgt in eerste instantie voor de verergering van ontstekingen en het reizen van ontstekingsfactoren via onze bloedbaan doorheen de rest van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je ook op andere plekken in het lichaam ontstekingen kan krijgen. Vaak vinden die bijkomende ontstekingen plaats ter hoogte van onze hersenen. Dit geeft klachten zoals brain fog, depressies, angstklachten, verstoringen van eetlust, etc. Verder triggert ontstekingen ter hoogte van onze darmwand ook ons immuunsysteem. Zo ontstaan er voedselintoleranties en verdere immuniteitsklachten in een vergevorderd stadium.

Wat ligt er aan de oorzaak?


Tekort aan spijsverteringsenzymen

Door een tekort aan spijsverteringsenzymen krijg je niet alle voedselpartikeltjes klein. Onverteerde voedselresten zorgen voor ontstekingen en dus schade aan de darmwand en de tight junctions.

Stress

In stress komt ons lichaam in overlevingsstatus en schiet ons sympathisch zenuwstelsel in gang om te kunnen vechten of vluchten. Bloedtoevoer en zenuwgeleiding gaat dat vooral naar onze ledematen en niet maar onze spijsvertering. Die ligt dan letterlijk even plat tot de stress weer voorbij is. Heb je nu en dan eens acute stress, vormt het geen probleem. Bij chronische stress kan het echter wel eens zijn zorgen voor een slechte vertering en ontstekingen. Zoals reeds vermeldt zorgen ontstekingen ter hoogte van onze darmwand voor de afzwakking van de tight junctions. Bovendien zorgt stress op zich alleen al voor het licht opengaan van de tight junctions.

Slechte voedingsgewoontes

Een slecht voedingspatroon rijk aan suikers, slechte vetten en bewerkte voeding enerzijds en weinig groenten, vezels en water anderzijds dragen bij tot een slechte spijsvertering, ontstekingen ter hoogte van de darmwand en een verminderde beschikbaarheid van essentiële nutriënten voor een sterke darmwand.

Overmatig medicatie- en/of druggebruik

Medicatie- en/of druggebruik heeft altijd een impact op heel ons metabolisme, in het bijzonder op de leverprocessen, darmslijmvlies en darmwand.

Slechte darmflora

Door een slechte darmflora kunnen de gevormde producten van de darmflora weinig bijdragen aan de vertering en kwaliteit van onze darmwand. Sterker nog, een slechte darmflora kan hier juist schade aanbrengen.

Oerbouillon.jpg

Hoe behandelen we leaky gut?

In eerste instantie moet de oorzaak worden aangepakt. Tijdens het darmherstelplan is het heel erg belangrijk om de spijsverteringsprocessen te ondersteunen en de ontstekingen weg te nemen door middel van juiste voeding en eventueel suppletie. Voeding die ontstekingen veroorzaken zoals gluten, zuivelproducten en suikers worden best gemeden.

Naast een voedselintolerantie-vrij dieet dien je ook te werken met aanvullende nutriënten om de darmwand te herstellen. Aangezien leaky gut vaak gepaard gaat met intoleranties is het ook belangrijk het immuunsysteem te ondersteunen opdat deze niet meer overactief zou reageren. Last but not least moet ook de darmflora op punt worden gesteld.

Er samen komaf mee maken?

Boek jouw intakegesprek om eraan te beginnen of een gratis gesprek om te bekijken welke aanpak bij jou precies nodig is!